Цяло лято се каних да пробвам прелъстителните милинки на Йоли и все нещо не успявах да си открадна време за тях, но тази неделя бяха първото нещо, с което се захванах сутринта - и мога да ви уверя, че са страхотни!!
Не отлагайте да ги опитате - ако все още не сте!! :)
Необходими продукти:
200 мл вода
2 с.л. зехтин (или олио)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 г суха мая (или 15 г свежа)
350 г брашно
50 г разтопено масло
За намазване:
100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 ч.л. сол
1/2 разбито яйце
Начин на приготвяне:
В контейнера на хлебопекарната смесваме водата, захарта и зехтина (или олиото).
Смесваме част от брашното със сухата мая и солта и добавяме към течностите (ако ползваме жива мая - я нароняваме и я добавяме заедно с водата, захтина и захарта).
Активираме програма „Тесто“ и добавяме постепенно и останалата част от брашното - до получаването на гладко и стегнато тесто.
След сигнала за добавяне на ядки, прехвърляме тестото с контейнера, покрит със стреч фолио, в предварително загрята до 45С или 40С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато тестото удвои обема си.
Ако замесваме тестото на ръка - към сухите съставки добавяме течните и замесваме до гладко и стегнато тесто.
Намасляваме средно голяма тава - мояте е около 25 см :)
Приготвяме заливката, като към мекото масло постепено добавяме по една лъжичка брашно и една вода (като ги тедуваме) и на финала посоляваме, като не спираме да разбъркваме.
Оформяме от втасалото тесто топчета големината на малък орех, потапяме в разтопеното масло и подреждаме в тавата едно до друго.
Намазваме обилно със заливката и оставяме да втасат.
Аз нали съм си много чевръста ;), нещо се отвях, подредих топчетата в тавата и ги мушнах в предварително загрятадо 45С фурна - да втасват, като напълно забравих за намзаката с масло отгоре... Та ги мазахме вече втасали, но дори и това не попречи на страхотния им вкус - и като че ли станаха още по-пухкави ...
Докато милинките втасват, загряваме фурната на 180С или 170С с вентилатор.
Намазваме втасалите вече милинки с разбито яйце и печем 30-35 минути - до златисто.
Поднасяме топли - поръсени с пудра захар, айрян, мляко, сирене или сладко - всякак са страаашно вкусни!!
С хрупкава златиста коричка - отгоре и отдолу - и пухкави като душички по стедата :)
Жестоки са!! - от първата - до последната...
И с маслинки са чудни ;)
И докато ги снимахме - и ги привършихме :))