Monday, November 30, 2015

Наложена баница с яйца и сирене / Banitsa - Traditional Egg and Cheese Phyllo Pie




Баницата неизменно присъства на всяка българска трапеза - и в делник, и в празник - разнообразна и многолика, но винаги невероятно вкусна :)
Неизменно присъства и на нашата Коледна или  Новогодишна трапеза. Не можем да изпратим старата и да посрещнем Новата година без богатата на вкус и традиционна за нашите географски ширини наложена баница - с яйца, масло и много сирене, с късмети или без - винаги събира всички около масата!!

Необходими продукти:

1 пакет (400 г ) точени кори Bella
300 г твърдо сирене
200 г извара
125 г масло
3 яйца
500 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната предварително до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на подходяща тава или предпочитана форма за печене (ако формата е с падащо дъно застиламе с алуминиево фолио дъното и стените и намасляваме).
Разбиваме в купа яйцата и прясното мляко и оставяме настрани.
Отделяме две от корите, като ги покриваме с хартия за печене и чиста памучна кърпа, за да не изсъхват.
Застиламе дъното на тавата с първите две кори, като оставяме краищата да висят извън тавата и поръсваме със сирене и извара.
Покриваме със следващите две кори, като прегъваме краищата им навътре и отново поръсваме със сирене и извара.
Повтаряме с останалите кори, като ръсим през две със сирене и извара.
Прегъваме навътре оставените да висят краища, като завиваме с тях баницата.
Покриваме със заделените две кори, като внимателно подгъваме крайщата им под тях.
Разтопяваме маслото.
С остър нож нарязваме баницата на квадрати и поливаме с лъжица маслото - първо между нарезите и по ръба на тавата, а след това и цялата баница.
Поливаме баницата с разбитите яйца и мляко и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 35-45 минути, или до златисто - ако е необходимо, покриваме с алуминиево фолио, за да не прегаря.
Изваждаме от фурната и покриваме за кратко с памучна кърпа - да отпочине.
Ако приготвяме баницата за Коледната или Новогодишната трапеза - можем да я украсим с предварително изрязани от краищата на корите снежинки или звездички, които да намажем с масло и леко да запечем за 4-5 минути във фурната и веднага след това да поръсим обилно с пудра захар.
Или да поднесем всяко от парчетата украсено със снежинки :)



И ако ще е баница - с Белла да е!! :)


И нека подготовката за Коледните и Новогодишните празници започне ... СЕГА!! ;)


Monday, November 16, 2015

Шоколадови трюфели с розова вода / Chocolate Rose Water Truffles



Шоколадови трюфели с дъх на роза - терапия за сетивата и душата :)

Необходими продукти:

200 г бял шоколад за топене
50 г червен шоколад за топене, или 1-2 капки червена сладкарска гел боя
60 мл млечна сметана
40 г масло
1 с.л. розова вода
12-15 бр парени лешници (или предпочитани ядки)
12-15 парченца (с големината на лешник) сушени ягоди, или предпочитани сушени плодове
2-3 с.л. фина пудра захар, пресята - за овалване


Начин на приготвяне:

В съд с тежко дъно кипваме сметаната и маслото.
Отстраняваме от огъня, добавяме шоколада и разбъркваме до пълното му разтапяне - ако е необходими, връщаме за кратко на котлона.
Добавяме маслото и розовата вода и отново разбъркваме до пълното им усвояване.
Ако ползвате сладкарска гел боя, можете да я добавите предварително към маслото, размекнато на стана температура - и да разбъркате добре.
Оставяме сместа на стайна температура, до пълното й охлаждане (или охлаждаме на студена водна баня), като от време на време разбъркваме.
Покриваме със стреч фолио и оставяме за 15-20 минути в хладилника - сместа трябва да е стегнала, но да се поддава на моделиране.
С лъжичка за пъпеш или чаена лъжичка отделяме топчета с приблизително еднаква големина, бързо оформяме между дланите и овалваме в пудра захар.
Подреждаме готовите трюфели в хартиени капсулки или върху кухненска хартия и съхраняваме до поднасянето им в хладилника.


Уханни вкусни глезотийки :)






Wednesday, November 11, 2015

Сурова (Веган) Тофифи торта / Raw (Vegan) Toffifee Cake




Честит имен ден ;) на мен!!


Адски вкусна сурова Тофифи торта - шоколад, карамел и удоволствие на макс - но без угризения ;)

Необходими продукти:

За основата:
200 г сурови лешници (леко запечени за аромат, по избор)
12-15 бр фурми, почистени от костилките и накиснати за 1 час във вода и отцедени
2 с.л. сурово какао на прах
2 с.л. течен мед (натурален кленов сироп, или нектар от агаве - за вегани)

За суровата Нутела:
300 г сурови лешници (леко запечени за аромат, по избор)
24-30 бр фурми, почистени от костилките и накиснати за 1 час във вода и отцедени
9 с.л. сурово какао
1 щипка сол
3 с.л. кокосово масло
200 мл вода или предпочитано мляко от ядки
1 с.л. чист екстракт от ванилия

За суровия шоколадов мус:
2 бр авокадо, зряло
2 бр банани, зрели
100 г течен мед (натурален кленов сироп, или нектар от агаве - за вегани)
2 с.л. кокосово масло
6 с.л. сурово какао
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За суровия шоколад:
3 с.л. каково масло
1 с.л.кокосово масло
3 с.л. натурален кленов сироп (течен мед или нектар от агаве - за вегани)
3 с.л. сурово какао
1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За соления веган карамел:
Идеята е заимствана от Baking-Ginger и е първопричината за цялата торта ;)
400 мл кокосова сметана (или кокосово мляко)
300 г кафява захар
1/4 ч.л. едро смляна морска или хималйаска сол
1 с.л. кокосово масло

За декориране, по избор:
12 бр фурми или лешници
сурово какао, за поръсване


Начин на приготвяне:

Застиламе с хартия за печене дъното на 22 см форма с подвижен борд и намасляваме хартията и стените на формата с кокосово масло.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците на едро.
Добавяме фурмите, какаото и меда и блендираме до лепкаво тесто (добре е ядките да не са съвсем на прах, за да придават хрупкавост на основата).
Изсипваме в подготвената форма,  разстиламе равномерно по дъното, притискаме (с пръсти, дъното на чаша или лъжиата за дозиране на кафе) и оставяме в хладилника да стегне.
В блендер или кухненски робот смиламе лешниците до лепкава тесто, почти като масло от ядки.
Добавяме фурмите, какаото, солта, меда, кокосовото масло, водата и ванилията и блендираме до гъста и гладка смес (ако сместа е прекалено гъста - добавяме още малко вода, ако е твърде течна - добавяме още няколко фурми и блендираме).
Изсипваме върху охладената основа, разстиламе равномерно и връщаме в хладилника да стегне, докато приготвим муса.
Блендираме съставките за муса до хомогенна смес, изсипваме върхи нутелата и връщаме в хладилника.
На водна (или парна) баня разтопяваме какаовото масло, кокосовото масло и кленовия сироп, като разбъркваме със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Добавяме какаото и ванилията и разбъркаме до хомогенна смес.
Разбъркваме, докато шоколадът започне да стяга - можем да ускорим процеса, като поставим съда в купа с малко студена вода - шоколадът трябва да е охладен, но още течен, за да се разлее равномерно върху муса.
Изсипваме поохладения шоколад върху муса, разливаме равномерно, като накланяме формата на различни страни, или заравняваме с шпатула - и оставяме в хладилника, докато приготвим карамела.
В подходящ съд кипваме кокосовата сметана, добавяме кафявата захар, намаляваме огъня и оставяме сместа да къкри - 10-15 минути - или до желаната гъстота, като непрекъснато разбъркваме.
Отстраняваме, добавяме кокосовото масло и солта и разбъркваме - сместа трябва да е с консистенцията на карамелен сос - аз моя явно го сгъстих прекалено и впоследствие стегна в повечко, което доведе до деформиране на парчетата при рязане... 
Разбъркваме карамела, докато се охлади, но е още течен, за да го разлеем равномерно върху стегналия шоколадов слой .

Ако предпочитате карамела с по-твърда и дъвкателна консистенция - можете да го сгъстите повечко и да го положите като слой преди муса :) така и цветово тортата ще е по-колоритна (аз лично, следващия път ще я приготвя така - сега просто бързах и не се сетих).

Изсипваме охладения, но течен карамел, разстиламе равномерно и връщаме тортата в хладилника да стегне.
След като сме готови да поднесем тортата, отстраняваме подвижния ринг, прехвърляме тортата в поднос или тортена чиния, поръсваме през цедка (сито) със сурово како и декорираме с фурми (които бихме могли да напълним предварително с лешници, сурова нутела или суров шоколад), по избор.
Поднасяме тортата охладена.


Вкусът е наситено шоколадов и плътен, с очарователно карамелен привкус - и дори самите вие няма да повярвате, че в тортата няма и грам готов шоколад!!  :)

Monday, November 9, 2015

Печена ципура върху морска сол / Gilthead Bream Baked in Sea Salt



Неведнъж съм споделяла, че не съм фен на рибата и приготвям риба само по Никулден, но напоследък младежът си нарича рибни дни, та ми се налага да импровизирам с бързи и лесни рецепти, които няма как да се объркат :)

Необходими продукти:

2 пресни ципури, почистени
1 лимон, нарязан на тънки кръгчета
4-5 стръка свежа машерка
10-ина зърна цветни пипери (или черен пиоер)
2 с.л. зехтин
500 г едра морска сол


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 200С.
Застиламе плитка тава с хартия за печене, изсипваме 500 г едра морска сол и разстиламе равномерно.
Измиваме и подсушаваме почистената ципура върху кухненска хартия.
С кухненска ножица изрязваме перките (аз съм ги оставила неизрязани ;).
С остър нож прорязваме напречно рибките и подпъхваме в процепите резенчета лимон.
Подреждаме резенчета лимон и стркчета мащерка и в коремчетата им.
Поставяме ципурата върху морската сол
Поръсваме със зехтин, стръкчета или листа свежа мащерка и зърна пипер (без да солим - рибата ще си поеме от солта).
Печем в предварително загрята до 200С фурна 20-25 минути.
Поръсваме допълнително със свежа мащерка, по избор.


Невероятно вкусно :) по думите на поръчителя...

Monday, November 2, 2015

Бърз отворен ябълков пай / Quick Open Face Apple Pie



Бърз, лесен, непретенциозен и адски вкусен - ябълките са приятно запечени отгоре и свежи и сочни отвътре - един от любимите ми пайове :)

Необходими продукти:
за форма с диаметър от 22 до 26 см

200 г пълнозърнесто брашно :) смляно на каменна мелница (или 220 г бяло брашно)
100 г студено масло, на кубчета
100 г кафява захар
50 г орехи
настърганата кора от 1/2 лимон
щипка сол
1 жълтък
2 с.л. ледено студена вода
1 ч.л. чист екстракт от ванилия (или 2 прахчета)

За плънката
4 средно големи ябълки (сладко-кисели "Флорина" - жестоко вкусни!!)
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
100 г кафява захар
1 с.л. царевично нишесте (или пшеничен грис, или галета)
1 ч.л. канела
настърганата кора от 1/2 лимон
2 с.л. овесени ядки, по избор
50 г орехи
50 г стафиди (или предпочитани сушени плодове, нарязани на дребно)



Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот обработваме брашното и студеното масло до дребни трохи (или претриваме през пръсти)
Добавяме захарта, орехите и настърганата лимонена кора и отново блендираме за кратко.
прибавяме солта, жълтъка, водата и ванилията и отново блендираме - до твърдо тесто.
Изсипваме върху стреч фолио, оформяме на топка (ако е необходимо - доомесваме за кратко) , увиваме в стреч фолиото и оставяме да престои в хладилника за 30-40 минути ;) или за 5-10 минути във фризера (не претендирам да е технологично правилно), докато приготвим плънката.
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Обелваме и почистваме ябълките, нарязваме на едри парчета и поръсваме с прясно изцедения лимонов сок.
Поръсваме с нишестето, канелата, настърганата кора от лимон и разбъркваме - да се покрият ябълките равномерно.
През стреч фолио разточваме охладеното тесто на кора с диаметъра на формата, обръщаме върху  предварително намаслена форма за пай с подвижно дъно и притискаме кората към дъното и стените.
Поръсваме с овесените ядки и половината стафиди.
Добавяме към ябълките 3-4 от захарта, разбъркваме и изсипваме във формата.
Поръсваме с останалите стафиди, орехите и останалата кафява захар и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна 15-20 минути, или до златисто кафяв ръб на кората - ябълките са запечени отгоре, но не са напълно сготвени.


Поднасяме топъл, с топка предпочитан сладолед, бита сметана, ванилов сос :) или охладен - с гореща напитка...


Или си го похапваме и без притурки, защото и без друго си е уникално вкусен :)