Неделните дни са единствените, през които мога да си открадна малко повече време за любими занимания или още по-любимо бездействие ;) и в подобни моменти съм буквално благодарна на разглезващите домакински уреди от типа на мултикукър, които ми спестяват времето прекарано плътно край печката.
Необходими продукти:
1 цяло пиле (около 1.5 кг)
2-3 с.л. зехтин
30 г масло, размекнато
1 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
50 мл бяло вино
2-3 клонки свеж розмарин (или 2 големи щипки сух)
4-5 стръка свежа мащерка (или 2 големи щипка суха)
За соса от синьо сирене:
50 мл сухо бяло вино
150 мл готварска сметана
150 г предпочитано синьо сирене
За грилованите тиквички:
2 бр по-дребни тиквички
1-2 с.л. зехтин
1-2 щипки едро смляна морска сол
1-2 щипки прясно смлян черен пипер
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
1 с.л. свеж копър, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме пилето върху кухненска хартия.
Намазваме от всички страни (отвън и отвътре) със зехтин и втриваме с масажни движения солта и пипера, след което намазваме и с размекнатото масло.
Поставяме в кухината на пилето стръкче розмарин и 1-2 стръкчета мащерка и поставяме пилето с гърдите надолу в купата на мултикукъра.
Подреждаме отстрани останалите стръкчета розмарин и мащерка и доливаме бялото вино.
Затваряме капака на уреда и включваме на програма "Печене", на 160С за 1 час.
Някъде към 30-тата минута обръщаме внимателно пилето по гръб, затваряме капака и оставяме пилето да се допече.
Ако решите да приготвите пилето на фурна - печете между 40 и 60 минути (в зависимост от големината на пилето), като през първите 20-30 минути можете да го печете и под алуминиево фолио :)
Междувременно нарязваме тиквичките на ленти (аз ползвам белачка за зеленчуци), намазваме с част от зехтина грил тиган или скарата и запичаме за по няколко минутки от двете страни, докато се раират и поомекнат.
Овкусяваме тиквички с останалия зехтин и лимоновия сок, подправяме със сол и пипер и поръсваме със ситно нарязания копър.
След като пилето е готово, изваждаме внимателно от мултикукъра и прехвърляме в подходяща чиния, заедно с клонките розмарин и мащерка.
За да приготвим соса със синьо сирене, превключваме мултикукъра на програма пържене и към останалия от печенето сос добавяме бялото вино и оставяме да поври 2-3 минути.
Добавяме сметаната и оставяме а поври, докато сосът се редуцира почти наполовина.
Добавяме натрошеното синьо сирене, разбъркваме, докато напълно се разтопи, отстраняваме от огъня и прехвърляме соса в сосиера или малка купа, като сичко това отнема около 5-6 минути.
Поднасяме пилето топло с грилованите тиквички и соса от синьо сирене.