Thursday, December 25, 2014

Коледна пуйка с прошуто и портокалова глазура с кленов сироп / Prosciutto Orange Maple Roasted Turkey


Необходими продукти:

1 пуйка (3 - 3.5 кг)
10 резена прошуто (или бекон)
100 мл прясно изцеден сок от портокал
40 мл кленов сироп (или течен мед)
3-4 с.л. зехтин, за намазване на пуйката
1 с.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1 ч.л. прясно смлян черен пипер, или на вкус
10-ина гвоздейчета карамфил (или клечки за зъби) за фиксиране на прошутото)

За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на кубчета
3-4 пилешки дробчета, нарязани
150 г гъби, нарязани на кубчета
1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
2/3 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
30 г масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж джоджен, нарязан на ситно (или щипка сух)
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода

Начин на приготвяне:

Измиваме пуйката и подсушаваме с кухнренска хартия.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо и дробчета със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
В тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около 2-3 минути нарязаното на кубчета месо и дробчетата, добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме лука и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме ориза и запържваме за няколко минути, докато остане само на мазнина.
Доливаме на части 1 чаша вода и разбъркваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Овкусяваме с още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме.
Отстраняваме плънката от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме подсушената пуйка отвътре със зехтин, сол и пипер и пълним с плънката, като от време на време добавяме със супена лъжица вода.
Зашиваме с готварски конец.
Загряваме фурната до 190С или 170С с вентилатор
В малка купа смесваме портокаловия сок и кленовия сироп с около 1/3 от останалата сол и разбъркваме.
Натриваме цялата пуйка със зехтин, намзваме с готварска четка с портокаловата глазура и поръсваме със сол и пипер.
Покриваме диагонално и симетрично (от ляво и от дясно към средата) гърдите на пуйката с резените прошуто (или бекон), като ги препокриваме и фиксираме краишата им с гвиздейчета карамфил (или клечки за зъби), за да не се накъдрят при печенето.
Фиксираме крилата на пуйката към тялото с шишчета за барбекю, като ги подпъхваме под птицата и връзваме краката с готварски конец.
Заделяме около 1/3 от наличната портокалова глазура и с остатъка намазваме отново цялата пуйка и поръсваме със сол и пипер.
Поставяме върху скара в плитка тава, в която сме сипали около 1 чаша вода и печем в предварително загрята до 190С или 170С с вентилатор фурна 3-3.5 часа, като покриваме с фолио, ако започне да се запича твърде бързо и ако е необходимо доливаме от време на време с вода в тавата под пуйката.
Изваждаме изпечената вече пуйка от фурната, намазваме със заделената портокалова глазура, отстраняваме клечките за зъби, ако сме използвали такива вместо карамфил, покриваме пуйката леко с алуминиево фолио и оставяме да си почива 10-15 минути преди да нарежем.
Сервираме с плънката и прецедения сок от печенето.

Честита Коледа :) и наздраве!!!


Wednesday, December 24, 2014

Снежинки от точени кори / Phyllo Dough Snowflakes





Мечтаете ли си понякога за снежна зима? Не забързана, мъглива,  угрижена, сива, опушена и кална - а спокойна, бяла, тиха, светла, с пухкав сняг, подканващи преспи, загадъчни пъртини и дъх на празници, канела и домашен уют? И за завладяващата магия на снежинките?

Снежинките! Тайната най-вероятно е в снежинките...

Предлагам ви да си приготвите малко снежна магия бързо и лесно и да заредите всички вкъщи с ведро празнично настроение :)

Можете да видите рецептата и в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на снежинките отнема около 20-30 минути, а приготвянето им от 5 до 15 минути, ако дозите за печене са повече от една.

Необходими продукти:

3, 6 или 9 листа точени кори Белла
30 гр масло
3-4 с.л. пудра захар
канела или какао, по избор


Начин на приготвяне:

Загрeйте предварително фурната на 200С или 180С с вентилатор.
Застелете дъното на плитка тава с хартия за печене и оставете настрани.
Разделете пакета точени кори на 3 по 3 листа
Разстелете първия лист върху равна работна повърхност и намажете равномерно с масло с помощта на четка.
Наложете отгоре втория лист и намажете с масло.
Наложете и последния лист и отново намажете равномерно с масло.
Разрежете с кухненска ножица наслоените кори напречно през средата - ще получите два симетрични правоъгълника.
Прегънете на триъгълник и изрежете остатъка, за да получите квадрат.
Повторете с останалите парчета наложени кори и оформете различни по големина квадрати.
Прегънете всеки от квадратите, както е показано на снимките по-долу, и с помощта на ножица или резец за бисквитки изрежете триъгълници, полукръгчета и каквито ви хрумне други геометрични форми, за да оформи.
Тук спокойно можете да включите малчуганите в семейството да помагат, като дадат воля на въображението си и оформят сами снежинките :)


Разгънете внимателно изрязаните вече снежинки и подредете в застланата с хартия за печене тава.
Напръскайте снежинките с разтопено масло и печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна за 5 - 8 минути, или до златисто, като внимавате да не ги препечете прекалено.
Извадете от фурната и поръсете през сито с пудра захар.


Поднесете с мляко, горещ шоколад, чай или кафе - за закуска или като междини хапване.
По избор можете да поръсите някои от снежинките с щипка канела или какао...
И не се притеснявайте, че някоя от снежинките може междувременно и да се поначупи - остават си все така очарователни, хрупкави, ароматни и вкусни!


Можете да поднесете снежинките, поръсени с фино настърган пармезан, или друго предпочитано сирене, като добавка или декорация към вкусни домашни супи :)


Светли и благословени празници, скъпи приятели!!!


Sunday, December 7, 2014

Торта Фереро Роше / Ferrero Rocher Cake




На днешния ден преди 16 години на бял свят се появи най-голямата ми любов и най-голямото ни щастие :)

Да ни е жив и здрав младежът - нека следва мечтите си и нека бог го закриля и подкрепя по пътя му!!

Рецептата е адаптирана за форма с размер 20-22 см

Необходими продукти:

За блатовете:
7 големи яйца
100 г кафява захар
200 г запечени лешници, фино смлени, или лешниково брашно
3 с. л. брашно
3 с. л. какао на прах
3 ч.л. бакпулвер

За глазурата:
300 г безсолно масло, на стайна температура
300 г тъмен шоколад 70% , нарязан на парченца или шоколадов дропс
300 г Нутела
50 г вафлени рулца (или пурички, вафли с лешников пълнеж), намачкани

За декориране:
12 бонбона фереро Роше
50 г запечени лешници, едро нарязани
30-50 г вафлени рулца (или пурички, вафли с лешников пълнеж), намачкани

Начин на приготвяне:

На блатовете:
Загряваме фурната до 180С.
Покриваме дъното на 2 форми с подвижен борд 20-22 см с хартия за печене и намасляваме стените (или печем блатовете последователно).
Пресяваме брашното, какаото и бакпулвера. Добавяме смлените лешници и разбъркваме.
Разбиваме в голяма купа яйцата на пяна с миксер на висока скорост за 3-4 минути, бавно добавяме захарта и продължаваме да разбиваме, докато сместа утрои обема си - около 5-6 минути.
Добавяме на три пъти сухите съставки и разбъркваме от долу нагоре със силиконова шпатула или дървена лъжица.
Разделяме тестото равномерно между двете 20-22 см форми и се печем в предварително загрята до 180С фурна около 20-25 минути, или докато забита в центъра клечка излезе чиста.
След като блатовете са готови, оставяме да се охладят във формите за 5 минути, след което ги прехвърля къме да се охладят напълно върху решетка.

На глазурата:
Разтопяваме шоколада на водна баня и оставяме да се охлади до стайна температура.
Разбиваме с миксер маслото, охладения шоколад и Нутелата, докато се смесят напълно.

Сглобяване на тортата:
След като блатовете се охладят напълно, разделяме напречно всеки от тях на 2 равни слоя.
Изсипваме  вафлените рулца в плик и намачкваме с точилка или чук за пържоли.
Разделяме глазурата на 4 равни части
Намазваме леко от глазурата в центъра на подноса. поставяме отгоре първия блат и притискаме леко, за да го прикрепим.
Стягаме с ринг за торти и изсипваме първата 1/4 от глазурата върху блата и разнасяме равномерно.
Поръсваме с 1/4 от намачканите вафлени рулца.
Повтаряме процедурата и с останалите блатове, като последния блат оставяме непокрит с глазура и оставяме в хладилника да стегне.
Смесваме предварително останалата глазура с намачканите вафлени рулца и измазваме охладената вече торта равномерно от всички страни.
Смесваме едро нарязаните лешници и вафлените корички за глазурата и покриваме тортата отстрани, като си помагаме с длан.
Украсяваме с бонбоните и връщаме тортата в хладилника.
Преди да поднесем, нарязваме и оставяме да се отпусне на стайна температура за около час.





Friday, December 5, 2014

Златни рибки с бутер тесто и пушена сьомга / Smoked Salmon Goldfish Shaped Puffs


По традиция за Никулден на трапезата се поднасят ястия с риба, най-често рибник - пълнен шаран с ориз и орехи, приготвен в тесто... Но ако и за вас в забързаното ежедневие времето е дефицит, а ви се иска да почетете традицията и да зарадвате семейството или гостите си с празнично рибно ястие, ви предлагам елегантно и вкусно решение за ценители!

Кокетните хапки със запечено до златиста хрупкава коричка бутер тесто и фино пушено филе от сьомга са радост за очите и небцето.

Рецептата е специалното ми Никулденско предложение за La Vita e Bella 



Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр)
100 г пушена сьомга
100 г крем сирене
сол и пипер на вкус
прясно изцеден лимонов сок на вкус
2-3 стръка свеж копър
1 яйце
1 с.л. вода


Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето на рибките - около 15-20 минути.

Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре, като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Овкусете крем сиренето със сол и пипер на вку, добавете няколко капки лимонов сок и ситно нарязан копър и разбъркайте до хомогенна смес.
Разстелете последователно корите бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на резец изрежете четен брой рибки.
В половината от рибките изрежете център с по-малък рецец - кръг, овал или друга подходяща форма.


Намажете целите рибки с разбито яйце и наложете отгоре рибките с изрязан център.
Подредете на разстояние в застланата с хартия за печене тава и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна за 10-15 минути, или докато бутер тестото се разлисти и се запече до златисто.
Извадете и оставете да се охладят върху решетка.


С помощта на пош и накрайник (или коктейлна лъжичка) шприцовайте крем сирене във всяка от рибките.
Нарежете пушеното филе от сьомга на дълги ленти с ширина 2-3 сантиметра, навийте на руло и оформете като розички.
Гарнирайте всяка от рибките с филе от сьомга и стръкче пресен копър.


Поднесете като предястие или коктейлни хапки със сухо бяло вино.





Monday, December 1, 2014

Камембер с малини и бадеми в хрупкава бутер коричка / Baked Camembert in Puff Pastry with Raspberries and Almonds



На всички ни се е налагало да приготвим бързо, ефектно и вкусно предястие или дори десерт за специален случай или семеен празник - и всички знаем, че задачата не е от най-леките.
Колкото и изпитани рецепти да имаме за подобни случаи, желанието да изненадаме гостите и семейството си с нещо ново, различно и неустоимо естествено надделява :)

От опит знам, че с качествено меко сирене, запечено в хрупкава бутер коричка и с акомпанимента на леко запечени ядки и уханно домашно сладко, успявам да очаровам всички на масата.

Запеченият Камембер е отличен парти ордьовър, който можете да сервирате с шампанско, друго пенливо вино или червено вино от сорта на Мерло, или да поднесете като десерт със сладко десертно вино.

Рецептата е публикувана в кулинарния блог La Vita e Bella


Подготовката на продуктите отнема от 10 до 15 минути, а приготвянето на запечения Камембер - около 25 минути.

Необходими продукти:

2 кори бутер тесто Белла (800 гр.)
1 питка Камембер (250 гр.)
150 гр. домашно сладко от малини
50 гр. филирани бадеми, леко запечени
1 яйце
1 с.л. вода
свежи малини или сладко от малини, за сервиране


Начин на приготвяне:

Размразете бутер тестото (най-добре като го прехвърлите от предната вечер в хладилника).
Загрейте предварително фурната до 220С или 200С с вентилатор.
Застелете плитка тава с хартия за печене.
Разбийте яйцето и водата с вилица или тел за яйца.
Разстелете първата кора бутер тесто върху леко набрашнена работна повърхност и с помощта на основа от форма за торта с диаметър 25 см и остър нож или нож за пица изрежете кръг със същия размер.
Разстелете част от сладкото в средата на изрязаната кора, като оставите около 5 см. ненамазан борд и поръсете с филираните бадеми.


Извадете сиренето от опаковката, обелете хартията и поставете в центъра на намазаната със сладко от малини кора (запазете капака на кутията за изрязването на "капачето" от бутер тесто).
Разстелете равномерен слой сладко върху сиренето и поръсете с филирани бадеми.
Намажете с разбитото яйце борда на кората, който не е покрит със сладко от малини.
Завийте кората на стегнато вързопче около сиренето.
Изрежете с помощта на капака на кутията от втората кора бутер тесто кръг, намажете с разбито яйце, похлупете отгоре като капаче и притиснете, за да се запечата.
Изрежете от останалото бутер тесто фигурки и декорирайте, по избор.
Прехвърлете в застланата с хартия за печене тава и намажете от всички страни с разбито яйце.
Печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 20-25 минути, или до златисто-кафяво.
Извадете и оставете 10-ина минути да се охлади.

Сервирайте със свежи малини или сладко от малини и кракери.


От останалото бутер тесто можете да приготвите бутер кракери като го нарежете на квадратчета или ромбчета, набодете с вилица равномерно, намажете с разбито яйце, поръсите с едро смляна морска сол и печете в предварително загрята до 220С или 200С с вентилатор фурна 10-12 минути, или до златисто-кафяво. 


Можете да поднесете бутер кракерите заедно със запечения Камембер и сладко от малини...