Sunday, September 16, 2012

Филе в сос Бешамел / Fillet in Bechamel Sauce



Бързо, лесно и вкусно :) и позволяващо всякакви фриволни вариации - Филе в сос Бешамел

Необходими продукти:

За филетата:
6 свински филета (около 600 г)
сол и пипер на вкус
2-3 стръка прясна мащерка, или щипка суха
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. студено пресован зехтин
25-30 г масло

За соса:
25г масло
25 г брашно
300 мл студено прясно мляко
сол и пипер на вкус
щипка индийско орехче
50 + 50 г чедър, или кашкавал - настърган


Начин на приготвяне:

Загряваме предварително фурната на 180С или 160С с конвекция.
Поръсваме филетата със сол и пипер.
В тиган с незалепващо покритие загряваме зехтина.
Запържваме филетата за около 1 минута, като добавяме междувременно мащерката и скилидките чесън.
Добавяме нарязаното на кубчета масло и запържваме още около минута.
Обръщаме филетата и пържим и от другата страна около 1-2 минути.
Изваждаме от тигана и подреждаме в подходящ за печене съд



Сосът приготвяме по уникално лесната и сполучлива рецепта на Гордън Рамзи:


В съд с двойно дъно разтопяваме маслото.
Добавяме брашното и запържваме до златисто, като разбъркваме с дървена лъжица.
Добавяме 100 мл от студеното прясно мляко и разбъркваме добре - ако съдът е прекалено нагрят, отстраняваме от огъня за кратко и продължаваме да разбъркваме, докато млякото се поеме.
Добавяме още 100 мл от прясното мляко и разбъркваме енергично с тел за разбиване на яйца.
Добавяме последните 100 мл прясно мляко и овкусяваме със сол, пипер и щипка индийско орехче.
Оставяме да покъкри минута-две, като разбъркваме с телта енергично.
След като сосът ни е готов, добавяме около 50 г настърган кашкавал (или чедър) и разбъркваме, докато се разтопи.
Поливаме с готовия сос филетата и поръсваме с остатъка от настъргания кашкавал.


Печем в предварително загрята до 180С или 160С с конвекция за около 12 до 15 минути.
Поднасяме веднага :) с гарнитура по избор...


Месото е уникално крехко и вкусно, а сосът :) божествен!!