Има хора, с които сякаш вселената специално се е постарала да ни срещне!! Някакси са ни близки, преди още да сме се виждали очи в очи... И след като вече се срещнем, си даваме сметка колко истинско е било усещането за глобалния вселенски замисъл да пресече пътищата ни :)
За едно такова мое специално приятелче, което "на живо" е още по фино, елегантно, мило и очарователно създание, и за лъчезарната му и красива дъщеря се опитах да приготвя десерт, за който си мислех, че знам, че е сред предпочитаните (но уви не и от девойчето, затова :) на него специално ще му се реванширам по един или друг начин!!).
Та за Малиновия чийзкейк :)
Спрях се на фантастичната рецепта на Ina Garten, която обаче се оказа неприложима 1 към 1 в онзи момент - та му ударих една импровизация - свят да му се завие на човек... Приготвях кейка пак по нощите, добре, че рецептата едва ли не го изисква :)) и разбира се, се оказа, че блажено съм забравила дъното на необходима ми форма в офиса, и вместо прилично висок 20 сантиметров чийз, да се задоволя с по-нисичкото му 25-26 см подобие (но поне имаше в какво да го приготвя),,,
Необходими продукти:
За подложката:
16 бисквитки орео ( с чаени определено би се получило по-добре!!), заменяме за КЕТО с 200 г смлени орехи или ядки по избор + 2-3 с.л. стевиола на прах
80 г масло, разтопено
За пълнежа:
600 г крем сирене
400 г заквасена сметана
200 г захар, заменяме за КЕТО със стевия на вкус (60-80 капки)
4 яйца
2 жълтъка
настърганата кора от 2 лимона
1 1/2 ч.л. чист екстракт от Ванилия (или прехчета - по 1 на яйце/жълтък)
За топинга:
600 г малини
2/4 ч сироп Grenadine (или домашен сироп от малини, ягоди,вишни, касис) + 1/4 ч студена вода, разбити, заменяме за КЕТО с 2/4 ч вода + 1/4 ч прясно изцеден сок от лимон и стевия на вкус
1/4 чаша студена вода
5 г желатин
Начин на приготвяне:
На подложката:
Загряваме предварително фурната на 175 С или 155 С с вентилатор.
Блендираме бисквитките орео.
Добавяме разтопеното масло и блендираме отново, до пълното му усвояване.
Изсипваме в 20-22 см форма с подвижен борд и с притискане оформяме равномерна подложка (кора) по дъното и около 1-2 см от борда.
Печем в предварително загрята фурната на 175 С или 155 С с вентилатор за около 8 минути и оставяме да се охлади напълно.
На пълнежа:
Увеличаваме фурната na на 230 С или 210 С с вентилатор.
Разбиваме в голяма купа с миксер на средно висока степен крем сиренето, заквасената сметана и захарта за около 5 минути.
Добавяме постепенно яйцата и жълтъците - по 2 наведнъж, и разбъркваме добре.
Добавяме настърганата кора от лимон и ванилията и отново разбъркваме.
Изсипваме сместа върху изстиналата подложка.
Печем в загрятата до 230 С или 210 С с вентилатор фурна за 15 минути.
Намаляваме температурата на фурната на 110 С или 90 С с вентилатор и печем за още 1 час и 15 мин (75 мин).
Изключваме фурната и оставяме вратата й отворена и оставяме чийзкейка да постои във фурната още около 30 минути - кейка няма да е напълно стегнал в центъра, но това не бива да ни притеснява :)
Изваждаме от фурната и оставяме да се охлади на стайна температура от 2 до 3 часа .
Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за през нощта (около 8-12 часа).
Освобождаваме чийзкейка от формата, като прекарваме затоплен нож между стените на формата и кейка и го оставяме с все основата на формата в подходящ поднос за сервиране (аз бях покрила основата на формата за печене с хартия за печене, за да не ми се надере при нарязването на чийза).
На Топинга:
Накисваме желатина в 1/4 ч студена вода за около 10 минути.
Почистваме и измиваме малините.
Разтопяваме накиснатия желатин в микровълнова фурна на най-ниска мощност за 5-10 секунди, като внимаваме да не кипне, или на водна баня.
Смесваме разтопения желатин със сиропа (за КЕТО с лимоновия сироп) и разбъркваме добре.
В купа изсипваме малините и желатиновия сироп и внимателно се стараем да покрием малинките със сиропа.
Подреждаме върху чийзкейка и съхраняваме в хладилник до сервиране.
Това е вторият печен чийзкек, който приготвям през живота си :))) първият не стигна до снимки, но определено ще повторя рецептата, било то с пресни или замразени малини :)
А тези прекрасни и невероятно вкусни бисквитки с парченца шоколад в очарователната кошничка са ни подарък :)) завиждате ли ми вече?! И би трябвало, защото са невероятно вкусни!!!
Детенце заяви категорично, че по-готини домашни кукита не е опитвало, но то и без друго си е запален фен на кулинарните еликсири!!!
Роси, благодаря ти и тук, скъпа моя - че те има :) и че си ми такова сладко приятелче!!!
P.S. За рецептата на кукитата :) ще чакаме Роси да подскаже, че да си ги забъркаме и у нас :))