Ето и втората козуначена репетиция за тази година :) Козуначени кифлички "Пеперуди"
Необходими продукти:
1/2 чаша топла вода
2/3 кубче (30 г) свежа мая, или 10 г суха
2 с.л. захар
1 ч.ч топло прясно мляко
1/3 чаша студено пресован зехтин
1 чаша захар
2 яйца + 1 жълтък
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. чист екстракт от ванилия
6 чаши брашно + допълнително за доомесване
100 г тъмен шоколад
За намазаване и поръсване:
30-40 г масло, разтопено
1/3 чаша кафява захар
1 белтък, разбит на сняг
2-3 s.l. едра кристална захар, за поръсване - най-добре цветна, за по-впечатляващ ефект
1/4 чаша филирани бадеми (или ядки по избор)
Начин на приготвяне:
Рецептата и последователността при приготвянето е почти като при Козуначените рулца - само с някои леки заменки...
В малка купа разтваряме в топлата вода маята, добавяме 2 с.л. захар, 3-4 с.л. от брашното, разбърква ме и оставяме настрани да втасва.
В голяма купа или купата на стенд миксер смесваме топлото мляко, зехтина, захарта, яйцата, ванилията и разбъркваме с миксер на средна скорост, докато се смесят.
Добавяме втасалата смес с маята и разбъркваме с миксера на средна скорост.
Смесваме солата с брашното и добавяме постепенно, докато се получи меко тесто.
Размесваме с миксера и приставките за тесто около 7-8 минути, до гладко тестото.
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме настрани да се охлади.
Отделяме малко повече от 1/2 от тестото.
Доомесваме до получаване на податливо на обработка тесто.
Прехвърляме в голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни.
Добавяме разтопения на водна баня и охладен, но още течен, шоколад към останалата част от тестото - при непрекъснато разбъркване - и размесваме с миксер на средна скорост около 3-4 минути.
Ако тестото стане прекалено меко - добавяме 2-3 с.л. брашно.
Отново доомесваме до получаване на податливо на обработка тесто.
И пак прехвърляме в друга голяма купа, намаслена с 2-3 с.л. зехтин и овалваме в зехтина, докато се покрие с тънък филм от всички страни.
Покриваме купата с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (аз му прилагам номера с предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).
Покриваме и купата с шоколадовото тесто с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втаса на топло, докато удвои обема си (или в предварително затоплената до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).
Изсипваме втасалото бяло тесто върху леко набрашнена работна повърхност и размесваме около 2-3 минути.
Разточваме тестото с точилка на кора с размери около 60 на 40 см. и дебелина около 0.5 см.
Намазваме с разтопено масло и поръсваме с кафява захар.
Повтаряме процедурата с разточването и с шоколадовото тесто, като оставяме кората с 1-2 см по-къса от бялата.
Налагаме разточената шоколадова кора върху намаслената и поръсена със захар бяла кора.
Намасляваме и поръсваме с кафява захар отново.
Навиваме на стегнато руло, като оставяме края леко незавит.
Намазваме навитото руло (без основата му) с разбит белтък и поръсваме с останалата кафява захар, цветна кристална захар и филираните бадеми.
С намаслените дръжки на 2 дървени лъжици "прищипваме" рулцата в долния им (заоблен) край, за да оформим крилцата на пеперудите.
И подреждаме оформените вече кифлички в покрита с хартия за печена тава, на разстояние една от друга.
Покриваме с еластично фолио или памучна кърпа и оставяме в да втасат на топло, докато почти удвоят обема си (или в предварително затоплена до 45-50С и ИЗКЛЮЧЕНА фурна за около 15-20 минути).
Превключваме фурната на 100С или 80С с вентилатор.
И печем козуначените кифлички около 10 минути, след което - без да отваряме фурната - превключваме на 185С или 165С с вентилатор - и печем още 15-20 минути.
Последните 10 минути покриваме козунаците с пекарска хартия или алуминиево фолио - да не прегарят (аз моите ги изпуснах и загубих готиния контраст между шоколадовото и бялото тесто.
Изваждаме и охлаждаме върху решетка.
Поднасяме за закуска или с кафе или предпочитана гореща напитка :)
Получиха се много симпатични, макар и малко:) въз едрички, но пък много вкусни!!