И сега нямам търпение да ви представя изкусителната му "Френска селска торта"
Здравейте,
Преди време моята виртуална приятелка Мина, известна още като Angellove Cooking, гостува на fkusno.com с една невероятна сарма-венец. Дълго време мислих как да върна гостуването и накрая ме осени вдъхдовението. И понеже на гости не се ходи с празни ръце, трябваше да сготвя нещо, а какво по-хубаво от това да направиш нещо сладичко. Например тортичка.
Дълго мислих каква точно да е тортата. По Коледа си бях вкъщи и моята незаменима и прекрасна леля беше направила нещо много вкусно – торта с точени кори, сметана и орехи. Попитах я за рецептата и отговорът беше – виж в гугъл „френска селска торта”. Дотук добре.
Оказа се, обаче, че тортата нито е френска, още по-малко селска. Съществуваха толкова много вариации на блатовете, че реших да карам по усет и да импровизирам смело със съставките на крема, пък каквото ще да става.
Необходимите продукти за крема:
1. Две кофички заквасена сметана по 400 мл
2. Едно пакетче течна сметана от 200 мл
3. Пет-шест супени лъжици захар
4. Сокът на половин лимон
5. Едно пакетче желатин
6. Замразени плодове (по желание)
Разбийте добре течната сметана със захарта. Пригответе желатинът както е указано на опаковката. Добавете към него сока на лимона. Смесете всички съставки в голяма купа, объркайте внимателно и сложете в хладилника да стегне. Трябват му поне 30 минути да престои.
Необходимите продукти за блатовете:
1. Три яйца
2. Една чаена чаша захар
3. Четири супени лъжици мед
4. Един бакпулвер
5. 50 грама масло
6. Две и половина чаени чаши пресято брашно
Разтопете на водна баня меда и бакпулвера докато се получи гъста пяна. Изключете котлона и отнемете да се охлади леко. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи.
В друга купа разбийте на пяна яйцата и захарта докато утроят обема си и станат хомогенна смес.
Добавете към медната смес и разбъркайте. Пресейте брашното и добавете и него към сместа. Разбъркайте добре и върнете на слаб огън на котлона. Трябва да се получи гъсто тесто, по-късто от кескова консистенция. Дръжте на котлона да стои топло, защото ако се охлади, медът ще стегне и тестото ще стане доста гъсто и много (ужасно много) лепкаво.
Очертайте кръг на парче хартия за печене, изсипете един черпак от сместа в кръга и с помощта на нож разнесете равномерно в кръга. Не се притеснявайте, ако излезе извън очертанията, после ще го изрежете с ножица.
Печете последователно блатовете на 180 градуса докато станат леко твърди по краищата и меки в средата. Извадете, отлепете от хартията и оставете да се охлаждат. Различни източници дават различно време за печене – от пет до 10 минути, затова по-добре проверете и засечете времето на първия и се ориентирайте по него. Все пак знаем, че всяка печка пече различно. В зависимост от големината на кръга, който сте очертали, трябва да излязат между 4 и 8 блата. Моите станаха пет при стандартна големина за 16 парчета торта.
Пригответе си замразените плодове. Аз реших да използвам вишни, защото щяха много добре да се съчетаят с киселата жилка на сметаната и лимоновия сок и да балансират сладостта на меда.
Сглобете тортата във форма с падащ борд като редувате блат, крем и след първия и третия блат – плодовете. Завършете като залеете отгоре с крем и ако искате – гарнирайте с още плодове.
Сервирайте на любимите хора :) Наздраве!
Тортата е лека и приятна, няма онази тежка сладост, която понякога е присъща на тортите. Меденият отенък от блатовете се съчетава много добре с кисело-сладката сметана и вишните. Ако искате да я направите в „оригинала”, не стабилизирайте крема с желатин и лимонов сок и между блатовете и отгоре поръсете със счукани орехи. Но както вече казах – нито е селска, нито е френска, така че доверете се на моята импровизация :)
Френска, селска :) или не - на мен тортата на Дарин адски ми допада!!
Искам специално да му благодаря, че прие поканата да ми гостува :) и че сподели при мен тази уникално свежа своя интерпретация!!!