Thursday, December 22, 2011

На гости на Дaрин от fkusno.com с "Коледен венец-сарма" / Christmas Stuffed Sauerkraut Leaves Wreath - Guest post at fkusno.com


Ще ми се първо, основно :) и най-вече специално да благодаря на Дарин – който имам удоволствието да познавам виртуално от блестящото му представяне в GoodFood България, като първата звезда на списанието – за поканата да гостувам в оригиналния му и изпълнен с неустоимо вкусни предложения кулинарен блог fkusno! Винаги съм считала, че мъжете са по-добрата половина от кулинарите :) и Дарин категорично потвърждава това ми мнение!! Затова и поканата му е още по-значима за мен!


Ако все още не сте се отбивали във Фкусното му кътче, заповядайте заедно с мен да му гостуваме с моето скромно предложение!



Коледен венец-сарма




Весели празници и наздраве :)

Wednesday, December 7, 2011

Торта Синьо кадифе за 13-я рожден ден на сина ми :) / Blue Velvet Cake - for my son's 13th Birthday



"Детенце" е вече на 13-т :)) и дано следващите няколко години минат леко - и за него и за нас!! Докато беше бебе, не можех да си представя, че може да има по-труден период, от това да не може да ти каже какво му е или какво иска, но сега се убеждава, че е мноооого по-страшно и трудно, когато вече не съм в състояние да взема думата от него :))


Необходими продукти:

За блатовете:

Доверих се на проверена рецепта за тортата :) само добавих какаото към брашното и солта, а за оцветител ползвах "Ледено синьо", като добавях по малко гел, до получаване на желания нюанс.

За крема:

250 г масло, на стайна температура
2 чаши пудра захар
600 г крем сирене
1 ч.л. екстракт от ванилия
Перлен или сребрист оцветител на прах, по избор

За карамелените елхички:

1/2 чаша захар
2 с.л. вода
гел боя "Ледено синьо"



Начин на приготвяне:

Блатовете приготвяме като при червеното кадифе.

Разбиваме маслото,пудрата захар и ванилията на пухкав бял крем.
Добавяме постепенно крем сиренето и разбиваме до гладък стегнат крем.

Слепваме блатовете с около 1/3 от крема, а останалите 2/3 нанасяме като на равномерен слой за глазура.

Карамелизираме водата и захарта до светъл карамел и добавяме (на върха на клечка заби) от синята боичка. Изчакване около минута карамела да стегне и "рисуваме" върху хартия за печене с помощта на лъжица абстрактни елхички.

Аранжираме карамелените елхички, :) както ни харесва, добавяме (по избор) лек "перлен полъх" над тортата - и сме готови!


Тортата е с плътен и наситен вкус и много интересен, елегантен :) и абсолютно "мъжки" цвят - и е супер за зимните празници :))