Friday, August 25, 2023

Крем парфе с праскови и домашна гранола без печене / Peach Parfaits with No Bake Granola


Лека и свежа лятна рецепта за моментите, когато ви се хапва нещо сладко - тук и сега.
Нещо, което да утоли желанието за вкусен десерт, но без да се налага да включвате фурната и без бъркотия в кухнята.
Толкова вкусен, бърз и лесен, че ще се превърне в любимия летен десерт :)
А защо не и закуска??!

Рецептата е споделена и на страницата на Dr. Oetker Bulgaria


Необходими продукти:
за 4-6 десерта

За крема:
400 мл студено прясно мляко
2-3 праскови, нарязани на кубчета и 4-6 резенчета

За домашната гранола без печене:
50 г сусамов тахан
50 г течен мед
2 с.л. кокосово масло, разтопено
1 щипка едро смляна морска сол
100 г фини овесени ядки
50 г едро нарязани орехи
50 г едро счукани лешници
50 г филирани бадеми

За гарниране:
Резенчета праскова
Листа свежа мента


Начин на приготвяне:

На домашната гранола без печене:
В малка купа смесете тахана, меда, солта, ванилията и кокосовото масло и разбъркайте до гладка
консистенция.
В голяма купа смесете фините овесени ядки и тахановата смес и разбъркайте, докато се комбинират, катоможе да ги размесите леко с ръце и да ги нароните.
Добавете микса от ядки, разбъркайте отново и натрошете до желаната големина на гранолата.
Съхранявайте в плътно затворен съд в хладилника до седмица.


На крема:
Пригответе ваниловия крем според указанията на опаковката.


Сглобяване на десерта:
Разделете крема на 4 или 6 части, според броя на десертите.
Покрийте дъното на всяка от чашите с половината от всяка доза ванилов крем и поръсете с 2-3 с.л. гранола.
Покрийте с кубчета праскова и добавете останалата половина от всяка доза ванилов крем.
Поръсете с гранола и гарнирайте с резенчета праскова и листа свежа мента.


* Вместо орехи, лешници и бадеми, за гранолата можете да използвате 150 г микс ядки, семена и/или сухи плодове, по избор.