Sunday, December 27, 2020

Семифредо Банан и шоколад / Banana Chocolate Semifreddo

 


Този сезон от годината може и да не е най-подходящият за сервиране на сладоледени изкушения, но семифредо Банан и шоколад е десерт, който можете да си позволите да поднесете по всяко времем и всеки повод :)


Ще ви го предложа като виртуална почерпка за имения ден на младежа днес...

Необходими продукти:

1 пак. Крем Оле банан с шоколад
1 пак. Крем Оле шоколад
400 + 400 мл студено пълномаслено прясно мляко
100 + 60 г тъмен шоколад
60 мл млечна сметана 30%-35%
100 г дребни шоколадови бонбонки, за декориране, по избор


Начин на приготвяне:

Покрийте дъното и стените на правоъгълна форма за кекс (1 – 1.2 л) със свежо фолио.
Разбийте Крем Оле банан с шоколад с 400 мл студено прясно мляко според инструкциите на опаковката и разделете на 2 равни части.
В отделна купа разбийте Крем Оле шоколад с останалите 400 мл студено прясно мляко и разделете на 2 равни части.


Изсипете първата част Крем Оле банан с шоколад в подготвената форма, заравнете и настържете на едро или нарежете на дребно  20 г тъмен шоколад.
Изсипете отгоре първата част Крем Оле шоколад, заравнете внимателно и отново настържете на едро или нарежете на ситно  20 г шоколад.
Повторете с останалите Крем Оле банан с шоколад и Крем Оле шоколад, като между слоевете не пропускате да настържете на едро или да поръсите нарязан на дребно шоколад.
Покрийте на финала със свежо фолио и замразете за поне 2 часа, или за през нощта във фризера.


Разтопете на водна баня останалите 100 г тъмен шоколад и млечната сметана, разбъркайте до гладка смес и оставете да се охлади.
Освободете замразеното семифредо от формата и фолиото и поставете в подходящ поднос или тортена а чиния.
Полейте с охладения шоколадов ганаш и поръсете с дребните шоколадови бонбонки.
Оставете за 15-20  минути в хладилника, преди да нарежете и поднесете.


Бърз, лесен и ефектен десерт с неустоим класически вкус, с който ще очаровате всички на масата и ще блеснете като кулинарна звезда!! 

И честито на всички именици!! :)


Sunday, December 20, 2020

Многолистна торта с крем Брюле / Mille Feuille Cake with Creme Brulee

 


Ако изненадващо ви се наложи да приготвите ефектен десерт или ви се прииска да поглезите любимите си хора с нещо специално и вкусно, многолистната торта с крем Брюле е винаги подходяща и „точно в десятката“ – неповторим домашен вкус и неустоима кокетна визия!! :)


Необходими продукти

2 пак Оригинален пудинг крем Брюле
1 л прясно мляко
80 г кристална захар
400 г фини кори за баница (1 опковка)  
60 г масло, разтопено
4-5 с.л. пудра захар, или на вкус
200 г свежи малини


Начин на приготвяне:

Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покрийте дъното на 2 плитки тави с хартия за печене.
Измийте малините и подсушете върху кухненска хартия.
Разопаковайте корите и разгънете, както са накуп.
С помощта на подходящ съд с диаметър 18-20 см и остър нож очертайте 2 отделни кръга върху корите и изрежете кръговете с кухненска ножица – ще получите около 24-28 отделни кръгли кори.
Намажете първата кора с разтопено масло и поръсете през цедка с пудра захар.
Покрийте с втората кора, отново намажете с масло, поръсете с пудра захар и поставете в приготвената тава.
Повторете с останалите кори, като разполагате максимален брой в тавата, без да ги застъпвате.
Печете последователно 4-5 минути в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна, или до златисто.
Готовите кори подреждайте върху покрита с хартия за печене решетка – да се охладят.

Пригответе пудинга крем Брюле според указанията на опаковката и охладете на ледена или водна баня, като разбърквате непрекъснато.
Поставете първата двойка изпечени кори върху подходящ поднос или тортена чиния, като фиксирате леко с крем на дъното, за да не мърда.
Покрийте с 2 до 3 с.л. крем Брюле, като оставяте около 1 – 1.5 см от периферията на корите непокрити.
Поставете отгоре следващата двойка кори и повторете процедурата с крема.
Повторете и с останалите кори и крем, като завършите с кори.
Оставете тортата настрани за 30-40 минути, до 1 час – да стегне крема.
Декорирайте готовата торта със свежи малини и поръсете през цедка с пудра захар.
Поднесете с напитка по избор.



Wednesday, December 16, 2020

Празнична шарлота с ароматен чийз мус / Festive Charlotte Cake with Spicy Cheese Mousse

 

Празнична рецепта, с пухкав Philadelphia мус, аромат на Коледа и вкус на зимни приключения - истинска магия за сетивата :)

Необходими продукти

300 г крем сирене Philadelphia Original (XL опаковка)
100 г бял шоколад
50 + 50 г натурален (или млечен) шоколад
1 с.л. емулсия канела (или 1 ч.л. канела на прах)
1 с.л. есенция ванилия 
1 с.л. настърган на едро натурален шоколад
1 с.л. орехи (или ядки по избор), ситно нарязани
1/2 ч.л. подправки за коледни бисквитки, по избор
200 + 100  мл млечна сметана 30%-35%
5 до 10 г желатин + 30 мл студена вода
3-4 с.л. бърбън (или коняк, ром, ликьор), по избор (може и силно студено еспресо)
400 г опаковка бишкоти
250 мл силно еспресо, студено
1 с.л. какао на прах, за поръсване


Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в студената вода за 5-10 минути
Разтопяваме на водна баня белия шоколад и оставяме да се охлади.
Разтопяваме на водна баня 50 г тъмен шоколад и оставяме да се охлади.
Останалите 50 г тъмен шоколад нарязваме с нож на едри стърготини.
Кипваме 100 мл прясна сметана, отстраняваме от огъня, добавяме накиснатия желатин, разбъркваме до пълното му разтваряне и оставяме да се охлади.


В купа разбиваме с миксер на средна скорост крем сиренето с разтопения бял шоколад до гладък крем.
Добавяме сметаната с желатина, ванилията, канелата, подправките за бисквитки, 1 с.л. настърган шоколад, орехите  и отново разбъркваме.
В отделна купа разбиваме 200 мл млечна сметана до меки връхчета и добавяме поетапно към чийз крема, като разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Отделяме 1/4 от крема, добавяме разтопения тъмен шоколад и бърбъна и разбъркваме до пълното им смесване.


Застиламе дъното и стените на правоъгълна форма за кекс със свежо фолио.
Потапяме за кратко всяка от бишкоти в студеното кафе и подреждаме плътно по дъното и стените с озахарената страна към формата.
Изсипваме белия чийз крем и заравняваме.
Изсипваме отгоре шоколадовия крем и покриваме с бишкоти, като отново първо ги потапяме бързо в студено кафе.
Покриваме със свежо фолио и оставяме за поне 4 часа в хладилника да стяга.
Обръщаме готовата шарлота върху поднос и освобождаваме от формата и фолиото.
Поръсваме с какао и останалия настърган шоколад.
Поднасяме с предпочитана напитка за незабравими празнични емоции :)



Saturday, December 5, 2020

Печени круши с крем Брюле / Roasted Pears with Creme Brulee


Галещ сетивата десерт, който можете да приготвите в последния момент и да оберете овациите на трапезата – истински комплимент за ценителите на изисканата домашна кухня!

Необходими продукти

1 пак. Оригинален пудинг крем Брюле
200 г млечна сметана 30%-35%
200 г пълномаслено прясно мляко
40 г кристална захар
4 бр круши
2 с.л. мед
1 ч.л. канела на прах
50 г орехи, нарязани на дребно
2 с.л. кафява захар


Начин на приготвяне:

Отделете 6 с.л. от прясното мляко.
В купа смесете пудинга Крем Брюле и захарта.
Добавете отделените 6 с.л. прясно мляко и разбийте до хомогенна смес.
В средно голям съд кипнете млечната сметана и прясното мляко и намалете температурата на средна.
Добавете на струйка пудинга и бъркайте, докато се сгъсти до гладък и гъст крем.
Отстранете от огъня и оставете да се охлади.
Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Покрийте дъното на плитка тава с хартия за печене.
Разрежете надлъжно крушите на 2 и с лъжичка за плодове или остър нож почистете от семките, като издълбавате малко кладенче.
Подредете в подготвената тава с разрязаната част нагоре и поръсете с мед и канела.
Печете 10 минути в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна.
Извадете от фурната и сипете във всяко от кладенчетата от крем брюлето с лъжица за сладолед или супена лъжица.
Върнете отново във фурната и печете отново 10 минути.
Поръсете с нарязаните орехи и кафява захар и карамелизирайте захарта с кухненска горелка или за 4-5 минути във фурната на горен грил.
Поднесете като десерт или с предпочитано ароматно вино.