Monday, October 26, 2020

Шоколадово кестенов тарт / Chocolate Chestnut Tart


Изчистен като визия и изискан на вкус тарт за имения ден на мама днес - с натурална кестенова паста и тъмен шоколад - съвсем по вкуса ѝ :)
Вкус за ценители!!

Необходими продукти:
...за тарт с размер 26-28 см 

За основата:
400 г шоколадови бисквити (ползвах Еверест, шоколадови)
160 г мандраджийско масло, разтопено

За кестеновата паста:
700 г сварени и почистени кестени
80 г мандраджийскомасло, разтопено
120 мл студена вода
2 с.л. течен мед, по избор

За шоколадовата глазура:
200 мл млечна сметана 30% - 35%

За декориране:
1 с.л. какао
20-30 г тъмен шоколад, настърган



Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот смиламе бисквитите до ситни трохи.
Добавяме разтопеното маслото и ванилията и блендираме до като се смесят
Изсипваме във форма за пай с падащо дъно и притискаме към стените и дъното с ръце, лъжица за кафе или дъното на чаша, докато оформим черупка за пай.
В блендер или кухненски робот смиламе сварените, обелени и почистени кестени на ситно брашно.
Добавяме разтопеното масло, меда (по избор) и ванилията и блендираме, докато се смесят.
Добавяме на части водата, докато получим гъста хомогенна паста.
Плучава се около 900 грама паста.
Изсипваме около 700 г от пастата в оформената черупка и с ръце разстиламе и притискаме към дъното и стените.
Заглаждаме, покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да стяга.
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладък крем.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и изливаме внимателно, ползвайки гърба на супена лъжица, върху кестеновата паста.
Накланяме насам-натам, за да покрием цялата повърхност на тарта и оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне.
Поръсваме ръба с какао на прах през цедка и настъргваме шоколада, пак по ръба, на стружки, с помощтта на белачка за зеленчуци.
Поднасяме с предпочитана топла или студена напитка :)


И честит Димитровден на всички празнуващи!!


Thursday, October 15, 2020

Tиквен сладкиш с чийз крем топинг и карамел / Pumpkin Caramel Cream Cheese Poke Cake

 

Има сладкиши, които носят аромата и вкуса на есента – една хапка и сетивата ти избухват в разтапяща душата есенна еуфория…
Пухкава текстура, нежно ухание на домашен уют и съблазнителен вкус на тиква и карамел – и всичко това – гарнирано с копринения вкус на галещ небцето чийз крем  топинг - ммм :)   


Необходими продукти:

За карамеления сос:
200 г кристална захар
120 г масло
120 г млечна сметана (30% - 35%), затоплена
щипка сол

За тестото:
240 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. букет подправки за коледни бисквитки (канела, карамфил, джинджифил, бял пипер, кардамон, кориандър, звездовиден анасон, индийско орехче), или само канела
1/2 ч.л. сол
3 яйца
160 г кристална захар
160 г кафява захар
160 мл олио
200 г пюре от тиква (печена или сварена тиква с мед или кафява захар на вкус, пасирана)
100 мл вода
1 с.л. есенция ванилия

За Чийз топинга:
300 г крем сирене Philadelphia класик
100 г пудра захар
1 ч.л. есенция ванилия
200 мл млечна сметана (30% - 35%), студена


Начин на приготвяне:

На карамеления сос:
В съд с двойно дъно разтопяваме захарта до светъл карамел.
Добавяме маслото и разбъркваме, докато се разтопи.
Прибавяме затоплената сметана и бъркаме до гладък сос, отстраняваме и оставяме да се охлади на стайна температура.

На тестото:
Загряваме предварително фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на правоъгълна форма за печене с размери около 30 х 20 см.
В купа пресяваме сухите съставки.
В отделна купа разбиваме с миксер яйцата и захарта до пухкав крем.
Добавяме олиото, тиквеното пюре, водата и ванилията и разбиваме на ниска степен, докато се смесят.
Добавяме сухите съставки и отново разбиваме на ниска степен до хомогенна смес.
Изсипваме в намаслената форма и печем в предварително загрята до 180С или 160С с вентилатор фурна 30-35 минути, или докато забит в средата тестер излиза сух и без полепнали трохи.
Изваждаме сладкиша от фурната и докато е още горещ пробождаме с тънка кръгла дръжка на дървена лъжица симетрично дупки навсякъде.
Поливаме с около половината от карамеления сос, като се стремим да запълваме първо дупките и оставяме да се охлади напълно.

На топинга:
Разбиваме с миксер на висока скорост млечната сметана до меки връхчета.
Добавяме 2 с.л. от пудрата захар към сметаната и продължаваме да разбиваме до твърди връхчета.
В отделна купа разбиваме с миксер крем сиренето, останалата пудра захар и ванилията до гладък крем.
Добавяме на части разбитата сметана и разбъркваме с шпатула от долу нагоре, докато се смесят.
Изсипваме върху охладения сладкиш и заравняваме.
Поливаме надлъжно на ленти с останалия карамелен сос и с върха на остър нож прокарваме напречни линии, за да декорираме глазурата с карамела.
Оставяме в хладилника за 20-30 минути, преди да нарежем.
Нарязваме на квадрата с предпочитана големина (12, 15, 18) и поднасяме с любима топла или студена напитка :)


Истинско кулинарно изживяване с вкус на карамел и тиква и кадифена чийз нотка...



Monday, October 5, 2020

Шоколадово карамелен тарт / Chocolate Caramel Tart

 


Днес баща ми щеше да е на 73 - широко скроен, твърдоглав, своенравен, без предразсъдъци - и купонджия :)

Вероятно затова и днешното ми предложение не е за хора с предразсъдъци, а истинска шоколадово карамелена бомба!!

Необходими продукти:
...за тарт с диаметър 18-20 см

За основата:
450 г шоколадови бисквити (Орео)
110 г масло  
50 г тъмен шоколад за топене, по избор

За пълнежа:
400 г карамелизирано мляко (сгущёнка със захар - от Берёзка)
250 г маскарпоне
5 г желатин
20 мл студена вода

За шоколадовата глазура:
100 г тъмен шоколад за топене
50-70 мл млечна сметана 30%-35%


Начин на приготвяне:

На основата:
В блендер иликухненски робот смиламе бисквитите Орео до трохи.
Разтопяваме на водна баня маслото и шоколада, добавяме към смлените бисквити и блиндираме до лепкаво тесто.
Фиксираме регулеруем ринг за торти на 20 см върху подходящ поднос или тортена чиния, изсипваме тестото и с ръце оформяме основата и около 4-5 см борд натарта - дооформяме и притискаме с лъжица за кафе, обикновена лъжица или дъното на чаша.
Покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника да стегне, докато приготвяме пълнежа.

На пълнежа:
Накисваме желатина за 5-10 минути в студената вода.
С миксер разбиваме маскарпонето и карамелизираното мляко до гладък крем.
Разтопяваме на водна баня накиснатия желатин, като внимаваме да не кипне - и добавяме при непрекъснато разбиване на тънка струйка към крема.
Разбиваме до пълното му усвояване.
Изсипваме в готовата черупка, заравняваме, покриваме ринга със свежо фолио и оставяме в хладилника за час-два, или запрез нощта.

На шоколадовата глазура:
Разтопяваме на водна баня шоколада и млечната сметана и разбъркваме до гладка смес.
Охлаждаме на водна баня до стайна температура и покриваме равномерно стегналия крем.
Оставяме за 20-30 минути в хладилника да стегне преди да разрежем и поднесем с предпочитана топла или студена напитка.


Тати,  и дано там, където си, купонът в твоя чест никога не спира!!