Thursday, July 27, 2017

Галактобуреко - гръцка сиропирана баница с млечен крем / Galaktoboureko - Greek Custard Pie




Галактобуреко е традиционен гръцки сладкиш, представляващ слоеве златисто кафяви хрупкави фини кори, поръсени с разтопено масло, прегърнали плънка от вкусен млечен крем и пропити от гъст и ароматен сироп с дъх на цитруси, мед и канела - истинско средиземноморско съвършенство в чиния!! :)



Необходими продукти:

1 пакет (350 г) екстра фини кори за баклава и сладкиши Белла 
150 + 30 г масло
1 л прясно мляко
4 големи яйца
200 г захар
150 г пшеничен грис
2 с.л. царевично нишесте
щипка сол
2/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина  (или 1 с.л. екстракт ванилия)

За сиропа:
200 мл вода
прясно изцеден сок от 1 портокал
прясно изцеден сок от 1/2 лимон
150 г захар
1/3 шушулка ванилия, леко разрязана по дължина (или 1 ч.л. екстракт ванилия)
1 малка пръчка канела
2 шайби портокал
2-3 шайби лимон
3-4 разполовени плодчета кумкуат (или 1/2 мандарина), по избор
1 резенче лайм, по избор
2-3 с.л. течен мед





Начин на приготвяне: 

Пригответе сиропа, като в подходящ съд кипнете съставките за сиропа без меда (ако ползвате екстракт ванилия, го оставате да го добавите накрая с меда).
Намалете огъня и оставете да покъкри между 5 и 10 минути, или докато се редуцира почти наполовина.
Отстранете от огъня, добавете меда (и екстракта ванилия, ако не ползвате шушулка), разбъркайте, докато меда се разтвори напълно и оставете сиропа настрани да изстине.

Пригответе крема, като разбиете (може и с миксер на средна скорост) яйцата, захарта, пшеничения грис, царевичното нишесте и солта с половината от млякото.
В съд с тежко дъно загрейте почти до кипване останалата половина от млякото и шушулката ванилия (ако ползвате екстракт ванилия, го добавете към яйчената смес).
Отстранете шушулката ванилия и добавете на струйка разбитата яйчена смес към горещото мляко, като разбърквате непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
Отстранете и оставете да се охлади почти напълно.

Загрейте фурната до 180С.
Разтопете 150 г от маслото.
Разделете фините кори на две равни части - едната за застилана от долу, а другата - отгоре.
Намаслете дъното и стените на по-дълбока правоъгълна форма за печене (моята е 20 х 24 см), застелете дъното с хартия за печене и покрийте дъното на тавата с 4 от корите, като оставяте част от тях да висят извън тавата и намажете с помощта на четка с масло.
Застелете с останалите от първата част кори, като между всяка мажете с масло.
Изсипете крема и заравнете.



Завийте с оставените да висят извън тавата кори и покрийте с втората част от корите, като между всяка кора отново мажете с разтопено масло и подвивате краищата им навътре.
Намажете обилно с разтопено масло и с остър нож разграфите и прорежете горните кори на парчета, като внимавате да не стигате до крема.
На няколко места прободете внимателно корите между прорезите до крема, за да позволите на парите при печенето да излизат, без да развалят формата на корите.
Поръсете последната кора с вода, за да остане хрупкава и след сиропирането.
Печете в предварително загрята до 180С  фурна около 40-45 минути, като след около 30-та минута можете да покриете с алуминиево фолио за да не прегаря.
Извадете от фурната и сиропирайте веднага с напълно охладения сироп, като заливате всяко от парчетата.



Оставете сладкиша да изстине напълно на стайна температура и охладете поне за 4 часа в хладилника.



Разрежете с остър нож на парчета и по избор поръсете с течен мед преди да сервирате.



Поднесете с прясно изцеден портокалов сок, домашна лимонада или предпочитана гореща напитка :)





Monday, July 24, 2017

Зелен фасул със свинско месо в Crock-Pot / Slow Cooker Pork and Green Bean Stew



Вкъщи зеленият фасул (за разлика от баклата) доскоро не биваше особено долюбван, но напоследък е сред предпочитаните от младежа зелении, затова и ще рискувам да споделя тази солидно отлежала в архивите рецепта :)

Необходими продукти:

600 г свинско месо, нарязано на порции
500-600 г зелен фасул (зелен боб), почистен и нарязан на едро
1 средно голяма глава лук (или 2-3 стръка пресен)
2-3 скилидки чесън
2-3 с.л. зехтин
200 мл (1 чаша ) вода
1/2 ч.л. едро смляна морска сол, или на вкус
1/2 ч.л. едро смлян черен пипер, или на вкус
1 с.л. сладък червен пипер
2-3 стъкчета свеж джоджен (или щипка сух)

За застройка, по избор - пропускаме при КЕТО режим:
1 с.л. брашно
2-3 с.л. зехтин

Начин на приготяне:

В сгорещения зехтин запържваме месото със солата и черния пипер за 2-3 минути от всяка страна, добаяме чесъна и лука и зпържваме за още 3-4 минути.
Прибавяме червения пипер и запържваме за около минута, след което доливаме водата и разбъркваме.
Добавяме зеления боб и стръкчетата джоджен, разбъркаме и прехвърляме в Крок-Пота.
Включваме Crock Pot-a на 2 степен за 4 часа.

След като ястието е готово, можем веднага да застроим по избор с лъжица брашно, запържено до златисто в 2-3 с.л. зехтин.


Ако готвим ястието без крок пот - доливаме с вода до нивото на зеления боб, похлупваме съда и оставяме да къкри на средно силен огън около 40-50 минути.


Wednesday, July 19, 2017

Креатопита - Гръцки пай с готови кори и месо / Kreatopita - Greek Phyllo Meat Pie





Креатопита е популярна гръцка баница или пай с нарязано на кубчета агнешко месо - задушено с лук, домати, ориз или картофи, твърдо сирене - подправено с типични средиземноморски подправки и завито в кори - фино разточени, или по плътни долна и горна...

Необходими продукти:

1 опаковка (400 г) точени кори Белла
1кг агнешко месо, нарязано на кубчета
60 мл зехтин
1 ч.л. едро смляна морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1 връзка пресен лук (или 1 голяма глава лук), нарязан на ситно
1 стръкче пресен чесън (или 1-2 скилидки стар), нарязан на ситно
100 г ориз, обилно измит под течаща вода
2 с.л. доматена паста
3 дафинови листа
1 ч.л. сладък червен пипер
1 ч.л. сух риган
1 пръчица канела
1 щипка индийско орехче
1 чаша червено вино
2 чаши домашен пилешки или телешки бульон (или вода)
1.2 връзка пресен копър, ситно нарязан
3-4 стръка пресен магданоз, едро нарязан
150 г твърдо сирене



Начин на приготвяне:

Пригответе първо плънката, като овкусите нарязаното на кубчета агнешко месо със сол и пипер и сотирате в 3-4 с.л. сгорещен зехтин, докато се позапържи от всички страни.
Добавете лука и чесъна и запържете, докато лукът омекне.
Прибавете ориза и запържете за кратко.
Добавете доматената паста, виното и сухите подправки и оставете да покъкри, докато виното се редуцира поне наполовина.
Добавете постепенно бульона, като за ризото - и разбърквайте, докато остане почти само на мазнина.
Отстранете пръчицата канела, добавете зелените подправки, разбъркайте и оставете плънката настрани да се охлади.

Загрейте предварително фурната до 200С или 180С с вентилатор.
Застелете дъното на правоъгълна тава с размери 20 х 24 (или друг подходящ съд за печене) с хартия за печене и намслете страните на съда.
Покрийте дъното на тавата с 4-5 от точените кори, като оставяте част от корите да висят извън тавата и поръсете със захтин.
Подредете половината от останалите кори плътно по дъното на тавата, като ръсите между тях със зехтин.
Изсипете изстиналата плънка и заравнете.



Настържете на едро ренде или наронете сиренето върху плънката.



Завийте оставените да висят извън тигана кори върху плънката и покрите с останалите кори, като ръсите между корите със зехтин.
Поръсете последната кора обилно със зехтин и прободете на няколко места с остър нож, което ще позволи на влагата при печенето да се изпарява по-лесно.
Печете в предварително загрята до 200С или 180С с вентилатор фурна в продължение на 40-45 минути, като след 20-тата минута можете да покриете креатопитата с фолио, ако е необходимо, за да не прегаря.
Извадете от фурната, покрийте с памучна кърпа за няколко минути да отпочине.



Нарежете и поднесете топла, с чесново кисело мляко, маслини или свежа зелена салата