Monday, July 13, 2015

Перфектният чийзкейк без печене :) със сладко от вишни / No Bake Morello Cherry Cheesecake



Още щом прочетох коментара на Гери за сладкото от вишни на мама, ми беше ясно, че на този чийзкейк няма да му се размине...  И добре че не му се размина! Пристрастяващо вкусен е :)


Необходими продукти:

За основата:
200 г бисквити с масло (или чаени)
80-100 г разтопено масло

За пълнежа:
400 г крем сирене (ползвала съм крем сиренето на Лидл - Класик, от 200 г)
400 г заквасена сметана (на Данон)
200 г захар, или на вкус
1 с.л. чист екстракт от ванилия
2-3 с.л. прясно изцеден сок от лимон

20 г желатин на прах (2 пакетчета), или около 4 ч.л. агар-агар (ако предпочитате растителен желиращ агент)
60-80 мл студена вода

400 г млечна сметана (Pilos на Лидл)


За гарниране:
300-350 г домашно сладко от вишни


Начин на приготвяне:

Покриваме дъното на 22 см форма за торта с подвижен борд с хартия за печене.
Смиламе в блендер бисквитите до ситни трохи, добавяме разтопеното масло и размесваме до получаването на хомогенна маса.
Изсипваме в приготвената форма, притискаме (ползвам дъното на дозиращата лъжица от кафе машината) до оформянето на плътен блат, покриваме с фолио и оставяме във фризера да стегне, докато приготвим пълнежа.
Накисваме в студената вода желатина за 5-10 минути.
Разбиваме в купа с миксер на ниска степен крем сиренето, заквасената сметана, захарта, ванилията и лимоновия сок до гладък крем.
Разтваряме желатина на водна баня и добавяме на тъъъничка струйка към чийз крема, като не преставаме да разбиваме с миксера.
В отделна купа разбиваме с миксера на висока скорост сметаната до меки върхове и добавяме постепенно към чийз крема.
Изсипваме готовия крем върху охладената подложка, покриваме с фолио и оставяме за поне 2 часа в хладилника (или 30-40 минути във фризера) да стегне.
На водна баня леко загряваме сладкото от вишни, за да се отпусне, ако е необходимо - охлаждаме до стана температура, нанасяме равномерно върху стегналия чийзкейк и връщаме обратно в хладилника за около час (или около 20 минути във фризера), за да стегне и сладкото от вишни.
Преди да освободим готовия чийзкейк от формата, прекарваме остър нож между кейка и стената на формата и освобождаваме от ринга.
Прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния и съхраняваме в хладилника.
Поднасяме охладен.


Невероятно фин и пухкав като текстура, лек на вкус - с освежаващо киселееща нотка от вишните - и неустоимо вкусен!!!


Вкъщи категорично беше обявен за "Перфектния чийзкейк!" от главния дегустатор, който като човек, недолюбващ смесването на вкусове, дори не е запален фен на чийзовете във всевъзможните им форми  ;)

Monday, July 6, 2015

Сладко от вишни / Morello Cherry Jam



Никога не съм си падала по приготвянето на зимнина - не че не обожавам домашни сладка, доматени консерви, печени белени чушки, лютеница и всякакви други домашно приготвени вкусотии, но някак си приготвянето им винаги ми се е струвало прекалено пипкаво и далече над прага ми на търпимост :)
Затова и  изумях, когато мама в началото на лятото ми заяви, че тази година освен сушените плодове и зеленчуци, иска да приготвим и сладко и от всички сезонни плодове - но нямах никакъв шанс да саботирам инициативата, защото вече беше успяла да вербува за каузата и младежа...
И повярвайте ми :) резултатът е зашеметяващо вкусен - домашно приготвените сладка просто нямат алтернатива!!   затова и ще споделя рецептата за сладко от вишни, че ми е особено любимо...

гост шеф мама :)

Необходими продукти:

4 кг вишни, почистени от костилките
3 кг желираща захар (Захира ), или 3 кг обикновена + 3 ч.л. пектин
5-6 с.л. Кирш (или вишновка, коняк, ром...)
3-4 капки на всеки 1 кг плод есенция вишна, по избор
1.5 ч.л. лимонена киселина (по 1/2 ч.л. на 1 кг захар)


А ето и една импровизирана мързелива съботна закуска с чистите продукти от farmhoping - фантастичният хляб Семолина от Братя хлебари - няма друг такъв,  Козе сирене от чисто козе мляко от Козле и Зрял кашкавал от краве мляко, запечатан с пчелен восък от Чифлиците :) само сладкото от вишни й липсва, за да е перфектната мързелива закуска!!


Начин на приготвяне: 

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Измиваме вишните и почистваме от дръжките и костилките.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото
Изсипваме почистените вишни в широк съд, като 2-3 шепи от тях предварително намачкваме или нарязваме, и оставяме да поврат на слаб огън, докато поомекнат - за около 10 минути.
Добавяме захарта и пектина (ако ползшаме), като разбъркваме, докато захарта напълно се разтопи - за около 10-15 минути.
Превключваме на средно силен огън, разбъркваме отново и оставяме сладкото да поври 4-5 минути, или докато капка изсипана върху охладената чинийка не се разтича и стои гелоподобно.
Добавяме лимонената киселина, есенцията от вишни и кирша , разбъркваме и оставяме да поври минута - две.
Отстраняваме и леко разтърсваме съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.


Домашното сладко от вишни на мама ми е сред най-любимите - вкусът му е прелъстително киселеещ - с уханна сгряваща нотка от кирша...