Monday, January 27, 2014

Патешко магре със сос от круши и червено вино / Duck Breast with Pear and Red Wine Sauce



Необходими продукти:

За патешките гърди:
2 бр патешки гърди с кожата
1 с.л. пипер, едро смлян или счукан
1 с.л. едро смляна морска сол

За крушите:
1 круша - обелена, разполовена и почистена от семките
200 мл вода
75 г захар
настърганата кора от 1/2 лимон

За винения сос
200 мл червено вино
сол и пипер на вкус
200 мл пилешки бульон
1-2 ч.л. мед
20 г масло, на кубчета

Картофено пюре или сотирани картофки - за сервиране - за предпочитане :) отделно!!

Но преди да продължа :) искам да се похваля с футуристичните мелнички за сол и пипер, които така кокетно позират, наред с патешкото магре - подарък са ми от Роси и са ни вече абсолютно любими!!! Не са ли прекрасни?!!!


Благодаря ти, мило другарче!! Така си и всеки път на масата с нас :) и подправяш с настроение менюто ни!!!

А сега за рецептата, която фриволно адаптирах от предложение на Гордън Рамзи за приготяне на патешки гърди - изключително бързо и лесно за приготвяне и невероятно вкусно!!

Начин на приготвяне:

На патешките гърди:
Загряваме фурната на 200С.
С остър нож нарязваме кожата на патешките гърди на "каре".
Поръсваме със сол и пипер и втриваме подправките, все едно масажираме магрето.
Поставяме гърдите с кожата надолу в подходящ за фурна тиган и на слаб огън оставяме за 10-15 минути, да се отдели мазнината.
Отцеждаме отделената мазнина, превключваме на по-силен огън и запържваме, докато кожата стане хрупкава.
Обръщаме гърдите и запържваме за около 2 минути.
Прехвърляме тигана в предварително загрята до 200С фурна и печем 8-10 минути (аз удължих печенето до 12 минути ;) за по-сигурно - и магрето определено беше започнало да поизсъхва, затова понякога е добре човек да се вслушва в препоръките на експертите!!)
Изваждаме от фурната и оставяме за 3-4 минути да "отпочинат".


На крушите:
В подходящ съд смесваме захарта и водата.
Оставяме да закъкри, като разбъркваме, за да се разтопи захарта.
Добавяме настърганата лимонова кора и разбъркваме.
Кипваме за няколко минути - докато сиропът започне да се сгъстява.
Прибавяме крушите и пошираме за около 2-3 минути от всяка страна.
Отстраняваме от огъня и оставяме да се охладят.

На червеното вино:
Сипваме виното в подходящ съд и подправяме със сол и пипер.
Кипваме и оставяме да поври около 3-4 минути, или докато се редуцира наполовина.
Добавяме пилешкия бульон и отново оставяме да изври наполовина.
Прибавяме меда и разбъркваме.
Отстраняваме от огъня и добавяме нарязаното на кубчета масло, което придава приятен блясък на соса.
Прибавяме крушите и добавяме от захарния сироп постепенно, като опитваме - докато сосът се получи по наш вкус.

Нарязваме всяко от магреата  "под наклон" на 3-4 парчета и сервираме с половинка круша (цяла или нарязана на ветрило), като поливаме с винения сос


Ето и порцията на младежа, който не обича да смесва вкусове, и обикновено си получава гарнитурата отделно ;)


Аз освен, че попрепекох магрето, някакси успях и да удавя другата порция в сос (все едно сипвам яхния :@!!!) и тотално да убия цвета на месото :D, но въпреки това вкусът на ястието е неповторим и определено влиза в топ рецептите ни!!

Наздраве ;)



Sunday, January 19, 2014

Сладоледен чийзкейк с Бейлис и шоколад / Frozen Cheesecake with Baileys and Chocolate



Освежаваща сетивата и сгряваща душата торта по рецепта на GoodFood за рождения ден на мама!!!

Необходими продукти:

250 г краве масло
500 г чаени бисквити
натурален или млечен шоколад, настърган

За пълнежа:
500 г крем сирене (Филаделфия)
200 мл млечна сметана
100 г захар
500 г ванилов сладолед, размекнат
200 мл  Бейлис
50 мл кафе експресо, охладено



Начин на приготвяне:
Внимателно разтопете маслото. Сложете бисквитите в кухненски робот и ги смелете на едри трохи на режим пулсации. Добавете маслото и разбъркайте добре.
Извадете дъното на 20-22 см разглобяема форма за кейк, покрийте го с парче опаковъчно фолио и отново сглобете формата. Застелете дъното с хартия за печене. Изсипете вътре бисквитената смес и я разпределете равномерно по дъното и стените, като я натискате, за да се уплътни.
Разбийте сиренето с миксер в голяма купа, добавете сметаната и захарта и разбийте отново до получаването на гладък крем. Сложете сладоледа в голяма купа и започнете да добавяте сместа с крем сиренето, а след това ликьора и кафето, като бъркате постоянно до хомогенизиране. Изсипете получената смес във формата, покрийте със стреч фолио и приберете във фризера. Замразявайте за поне 4 часа или за през нощта (можете да съхранявате тортата замразена до 1 месец).
Прехвърлете чийзкейка в хладилника 20 минути преди поднасяне. Извадете го от формата с помощта на опаковъчното фолио и поставете в подходящ поднос.
Поръсете с настърган шоколад и поднесете.


П.П. И едно набързо щрактнато премръзнало парченце, което нЕма шанса да бъде изчакано да се "адаптира" за снимки ;)

Thursday, January 16, 2014

Коледните меденки на мама :) / Mom's Gingerbread Cookies



Коледните меденки на мама - след дълго и неравностойно транспортиране в един сак с хиляди други багажи от Пловдив и снимани по късна доба, че нямаха шанс да оцелеят до сутринта от що е опитване от страна на главния дегустатор вкъщи ;)

Аз меденки не правя, защото считам че са предварително обречени - нищо сладко няма шанс да оцелее повече от няколко часа у нас - а за дни - и дума не може и да става!! Но вербувах мама за идеята да изпробва по празниците рецептата на Наталина с няколко леки корекции и облекчения.

Необходими продукти:

800 г брашно
280 г пудра захар
120 г масло, нарязано на кубчета
5 с.л. разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка
1 1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л подправка за Коледни бисквитки

За декориране:
250 г червен марципан
250 г зелен марципан
250 г бял фондан на FunCakes
принт декорации на фонданова хартия
стенсили (шаблони), по избор

За глазурата:
250 г смес за роял айсинг
30 мл вода

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 160С или 150С с вентилатор.
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и добавяме яйцата, меда (не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая маслото.
Месим до образуването на меко и гладко тесто.
Разточваме кора с дебелина 5-7 мм и изрязваме фигурки.
Печем 10-12 минути в предварително загрята до 160С или 150С фурна, иливеднага след като краищата им започнат да се зачервяват.

Изрязваме принт декорациите и залепваме с помощта на разтвор от мед и вода върху напълно изстиналите бисквитки.

Приготвяме глазурата, като към 250 г от сместа добавяме 30 мл вода и разбиваме с миксер на ниска степен до получаването на лъскава бяла смес, от която можем да изтегляме нагоре връхчета.  Ако се получи прекалено твърда, разреждаме с 1/2 до 1 ч.л. вода и разбиваме с миксера до гладка маса

Разточваме марципаните и фондана натънко и изрязваме фигурки, с резците, с които сме изрязвали бисквитките.

Декорираме с разбития роял айсинг, с пмощта на пош и накрайник (1-ка или 2-ка, за по-фини линии - мама си забрави пошовете и накрайницете тук, та й се наложи да импровизира с едновремешен "шприц" с бая широк отвор, но пък от това на вкус меденките никакси не бяха пострадали!!), или нанасяме тънък слой айсинг с шпатулка върху марципана през избрания шаблон и внимателно отстраняваме шаблона...




Monday, January 13, 2014

Греяно вино в Crock-Pot / Slow Cooker Mulled Wine




Сгряващо, ароматно и много вкусно!! А крок-пот сякаш е предназначен точно за приготвянето на този вид напитки :) извлича най-доброто от съставките и запазва топлината за дълго...

Необходими продукти:

750 мл предпочитано червено вино
1 портокал, обелен и нарязан, или разчупен на парченца
настърганата кора от 1 портокал
1 ябълка, нарязана
малко парче джинджифил (или 1 ч.л. сух)
шепа стафиди
3-4 сушени кайсии
2-3 с.л. мед
2-3 с.л. кафява захар
6-8 гвоздейчета карамфил
2 малки пръчици канела (или 1 голяма)

Начин на приготвяне:

Смесваме продуктите в Крок-пота, разбъркваме и похлупваме.
Включваме уреда на 2-степен за 2 часа или на 1-ва - за 4 часа.
След като виното е готово - разсипваме в огнеупорни чаши със солидни дръжки, като според предпочитанията си можем да прецедим виното от плодовете и подправките - или да сервираме с тях.
Оставяме Crock-Pota отхлупен и включен на подгряване или на 1-ва степен, за да държи виното с нужната температура...

Наздраве :)


Monday, January 6, 2014

Торта Carrément Chocolat на Pierre Hermé / Pierre Hermé's Carrément Chocolat


Една откровено шоколадова торта за рождения ми ден :) адаптация на Zen Chef по любимия и единствен Pierre Hermé (“Pastries”)

Happy Birthday to me ;)

Необходими продукти:

За шоколадовия блат:
125 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
125 г безсолно масло
110 г фина гранулирана захар
2 големи яйца (100 г)
35 г брашно, пресято

За шоколадовия крем:
70 г  качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
100 г пълномаслено прясно мляко
100 г млечна сметана
2 1/ 2 яйчени жълтъка (50 г )
50 г фина гранулирана захар

За шоколадовия мус:
170 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г пълномаслено прясно мляко
1 яйчен жълтък (20 г)
4 яйчени белтъка (120 г)
20 г фина гранулирана захар

За шоколадовия лист:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан

За шоколадовия сос:
50 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
95 г минерална вода
35 г фина гранулирана захар
50 г млечна сметана

За шоколадовата глазура:
100 г качествен тъмен шоколад (70%), нарязан
80 г млечна сметана
20 г безсолно масло
100 г шоколадов сос, от рецептата по-горе

*** По желание на сина ми, шоколадът за тортата този път е млечен на Lindt


Начин на приготвяне:

На шоколадовия блат:
Загряваме фурната до 180С или 160С с вентилатор.
Намасляваме квадратна форма за торта 20х20 см (или кръгла 20 см) и поръсваме с брашно (или какао).
Поставяме нарязания на ситно шоколад в купа над тенджера с къкреща вода, докато се разтопи. Отстраняваме от водната баня и добавяме нарязаното на кубчета масло, заедно със захарта, яйцата и пресятото брашно .
Изсипваме тестото в подготвената форма и печем в предварително загрятата до 180С или 160С с вентилатор фурна в продължение на 20 минути ( на финала на печенето, блатът изглежда недопечен .
Изваждаме от формата и оставяме да се охлади върху решетка.
Почистваме, измиваме и подсушаваме формата и покриваме плътно със свежо (еластично) фолио.
Поставяме охладения блат на дъното на формата .

На шоколадовия крем:
Кипваме в тенджерка с тежко дъно млякото и сметаната. 
В купа разбиваме жълтъците със захарта .
Добавяме на тънка струйка млякото и сметаната, като не преставаме да разбиваме, докато се смесят.
Връщаме обратно в тенджерата и разбъркваме на водна баня, около 5-10 минути (докато сместа достигне 85C ). 
Изсипваме една трета от сместа върху нарязания на ситно шоколад и разбъркваме добре . Добавяме на още два пъти, като разбъркваме след всяко добавяне.
Разбиваме сместа с пасатор (или като разбиваме енергично). 
Изсипваме крема върху охладения блат и заравняваме. 
Оставяме в хладилника за 1 час, след което прехвърляме във фризера за още 1 час.

На шоколадовия мус:
Разтапяме нарязания на ситно шоколад на водна баня. и отстраняваме.
В тенджера кипваме млякото и изсипваме върху шоколада, като разбъркваме до гладка смес. Добавяме жълтъка и разбъркваме до пълното му усвояване.
Разбиваме в купа с миксер белтъците с една щипка захар на сняг и след като сместа започне да стяга - добавяме постепенно и останалата захар.
Добавяме около 1/3 от белтъчната смес към шоколадовата и разбъркваме от долу нагоре, след което внимателно добавяме  останалите разбити белтъци, разбърквайки отново.
Изсипваме шоколадовия мус върху шоколадовия крем във формата и отново заравняваме. Замразяваме в продължение на 2 часа.

На шоколадовия лист:
Разтопяваме нарязания на ситно шоколад на водна баня, отстраняваме и оставяме на стайна температура, докато започне да стяга.
Връщаме отново за няколко секунди на водната баня и изсипваме върху лист ацетатна (или восъчна хартия ) и се разстиламе равномерно.
Преди са е стегнал, изрязваме квадрат (или кръг, в зависимост от използваната форма) с размера на тортата.
Покриваме с още един лист ацетатна хартия отгоре и притискаме с тежест, за да предотвратим изкривяването на шоколада при изстиването му.
Оставяме в хладилника за 2 часа.

На шоколадовия сос:
Поставяме нарязания на ситно шоколад в малка тенджера и оставете да заври с минералната вода, захарта и сметаната, като разбъркваме непрекъснато, докато сосът се сгъсти достатъчно и започне да "облича" шпатулата, с която го разбъркваме.

На шоколадовата глазура:
Кипваме в тенджера сметаната и я отстраняваме от огъня.
Постепенно добавяме нарязания на ситно шоколад, като разбъркваме от центъра навън. Оставяме настрана леко да се охлади и добавяме маслото, след което добавяме и 100 мл от шоколадовия сос.

Сглобяване на тортата:
Изваждаме тортата от формата и отстраняваме фолиото о поставяме върху решетка.
С помощта на малък черпак, изсипваме шоколадовата глазура, която трябва да е с телесна топлина  (между 35С и 40С) около стените на тортата, а след това над центъра.
С помощта на шпатула равномерно покриваме стените и ръбовете.
Оставяме да стегне за няколко минути, след което го прехвърляме в подходящ поднос или тортена чиния.
Отстраняваме ацетатната хартия от шоколадовия лист и я поставяме листа върху тортата.
Оставяме тортата в хладилника да се размразява в продължение на 2 часа преди са поднесем.
Разрязваме тортата с нож, потопен в гореща вода в продължение на 30 секунди.


Вкусът е неописуем, а блаженството - пълно!! Няма толкова фина и същевременно така плътна на вкус шоколадова торта!!!

*** Но искрено препоръчвам приготвянето й на части, особено ако е за първи път, защото колкото и лесно и непретенциозно да е и да не изисква никакви специални умения, изпипването на детайлите си отнема време :) и ако ще искате и да щракнете творението си няколко пъти на прилична дневна светлина, шансът да успеете  - особено през зимата - не е особено голям...

Wednesday, January 1, 2014

Новогодишна пита със сирене и късмети / Festive Bread with Feta Cheese




ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА!!!

Да е здрава, да е мирна, да е спорна и да е щастлива!!!
Много усмивки, сбъднати желания и успехи, успехи, успехи... :)


По любима семейна рецепта :), адаптирана за машината за хляб.

Необходими продукти:

1/2 ч топла вода
2 с.л. захар
1 чаша затоплено прясно мляко
1/3 чаша зехтин
2 големи яйца, леко разбити
4 ч.л. суха мая)
2 ч. л. сол
600-650 г брашно, плюс допълнително за доомесване – ако е необходимо

60 г разтопено масло, за подмазване
320 г сирене, намачкано с вилица
1 с.л. сусам - за поръсване
1 жълтък + 2 ч.л. прясно мляко - за намазване
ролер за тесто - за нарязване на "мрежата" за центъра


ролер за тесто



Начин на приготвяне:

Смесваме в контейнера на хлебопекарната течните продукти.
Пресяваме тестото със солта и маята, включваме хлебопекарната на програма "тесто" и прибавяме на части към течните продукти, като след всяко добавяне изчакваме да се поеме от сместа - до получаването на меко тесто, което само се отделя от стените на контейнера.
Изчакваме края на програмата.
Загряваме фурната на 50С или 40С с вентилатор.
Намасляваме дъното и стените на 26 см форма за печене с подвижен борд и оставяме настрани.
Изсипваме готовото тестото върху леко набрашнен работен плот и размесваме за кратко.
Разделяме тестото на 4 равни части.
Разстиламе първата част на правоъгълна кора около 30 на 40 см, намазваме с масло и поръсваме с около 80 грама от сиренето.
Повтаряме и с останалите 3 части, като налагаме корите една върху друга.
С остър нож или нож за пица нарязваме наложените кори на ивици с дебелина около 3 см, като оставяме бордюр /рамка от всички страни - и навиваме на стегнато руло.
*** По избор, във всеки от нарезите подпъхваме късметчета, увити с хартия за печене.
Разделяме 4-тата част от тестото на още 4-и равни части.
Разточваме всяка от частите на кора с диаметър около 20 см, като 3-и от тях намазваме с масло, поръсваме със сирене, налагаме една върху друга и оформяме на топка, като свиваме краищата на наложените кори навътре.


Последната кора нарязваме с валяче за тесто, или нарязваме на ленти и преплитаме като решетка за пай и покриваме оформената от останалите 3 кори топка.
Поставяме в средата на подготвената форма за печене и около нея завиваме нарязаното руло.
оставяме в затоплената фурна за около 10-15 минути да втаса, или докато удвои обема си.
Намазваме с разбития с прясно мляко жълтък и поръсваме със сусам.
Връщаме във фурната и превключваме на 120С или 100С с вентилатор за 10 минути.
Без да отваряме фурната превключваме на 180С или 160С с вентилатор и печем още 30-35 минути (или до златисто-кафяво), като след 20-тата минута покриваме с алуминиево фолио, ако е необходимо - за да не прегаря.
Поднасяме топла :)